- Godina završena uspešnim hemijskim ispiranjem rashladnog sistema peći za topljenje kamena u pogonu proizvodnje kamene vune u Surdulici firme KNAUF INSULATION. Sistem je kompletno praćen računarski pa je odmah posle hemijskog čišćenja pušten u rad i provereni parametri. Rezultat je da je protok kroz sistem vraćen na projektovani a takođe i temperature na čilerima. Posle dužeg vremena nije potrebno dodavati vodu iz mreže radi hlađenja sistema.

Unutrasnjost pre i posle čišćenja

- Zbog pucanja cevovoda i ulaska veće količine mulja u sistem interventno izvršeno pranje pet cevnih izmenjivača u sistemu daljinskog grejanja Gornjeg Milanovca. Izmenjivači otvarani i svaka pojedinačna cev celom dužinom ispirana vodom pod visokim pritiskom odgovarajućom diznom. Izbačena velika količina mulja i kamenca i parametri izmenjivača vraćeni na početne.

- U kotlarnici FAM Kruševac pogon u Vitojevcu, posle 6 godina od prethodne konzervacije kotlovi ponovo konzervisani . Na kotlovskim cevima i plamenicama nisu primećeni korozioni procesi pa je zbog daljeg očuvanja takvog stanja konzervacija obnovljen.

Početkom decembra u firmi Tigar Tyres Pirot prvo video inspekcijskom kamerom detektovan problem u kanalima za cirkulaciju vode za hlađenje unutar valjaka na liniji za proizvodnju automobilskih guma, a zatim uspešno izvedeno hemijsko čišćenje valjaka.

Stanje pre tretmana

Stanje posle tretmana

- U okviru pripreme za početak grejne sezone izvršeno pranje kotlova i cevnih izmenjivača u JKP Gornji Milanovac i cevnih i pločastih izmenjivača u JKP Čačak

- U oktobru: u TENT A ugrađene cevi EKO-a na bloku 6 koje su konzervirane 2008 godine. Cevi su sa unutrašnje strane bile bez korozije i sa ravnomernom neoštećenom pasivizacionom prevlakom čime je ispunjena garancija o zaštiti na dve godine po ugovoru iz 2008 godine.

- 05-09 septembar: Na planini Goč u kompleksu Dečjeg odmarališta izvršeno čišćenje vodene i plameno – dimnih strana tri kotla. Radijator Zrenjanin i MIP Ćuprija. Zbog lošeg sagorevanja dimne cevi na MIP Ćuprija kotlu većim delom potpuno zatvorene smolastim nesagorelim ostacima. Čišćenje izvršeno kombinacijom više metoda: naprskavanje hemikalija, ispiranje visokopritisnom pumpom, spaljivanje i mehaničko čišćenje.

Dimna strana pre tretmana

Dimna strana posle tretmana

- 20-27 avgust: u Kolubara Metalu izvršeno hemijsko čišćenje primarne i sekundarne strane cevnih izmenjivača toplote i bojlera za sanitarnu vodu..

- 05-10 avgust: u WEST PHARMACEUTICAL SERVICES u Kovinu izvršeno pranje raznih delova sistema : dvovaljci, mikseri i kalenderi, instalacija vakuum-a, instalacija vazduha, rezervoar i instalacija rashladne vode.

Pločasti Šolja na vakumu

Pre                                    Posle                                 Pre                                     Posle

Kelender Cevovod vakuma

Pre                                     Posle                                 Pre                                   Posle

- Potpisan godišnji ugovor i započet tretman rashladnih voda u TE Kolubara Veliki Crljeni inhibitorom NOVOHIB 110.

- 10-15 jul redovno godišnje pranje Evaporativnih kondenzatora i Vodoničnog kompresora u Dijamantu u Zrenjanin. - 26-30 jun: izvršeno je hemijsko ispiranje kompletnog rashladnog sistema indukcionih peći u Livnici Industrijskog kombinata u Guči.

- 21-24 juna: za vreme remonta u Kolubari Preradi izvršeno hemijsko pranje cevovoda u HPV-u i kotlarnici.

Cev Pre tretmana (video)

Cev Posle tretmana (Video)

- U junu izvršeno hemijsko pranje evaporativnih kondenzatora u hladnjačama Voćar u Svilajncu i Budimka u Požegi.

- U cementari HOLCIM pored već uhodanih tretmana otpadnih voda na dva sistema inhibitorom kamenca započet i tretman vode rashladnog sistema.

- 1-3 jun: U Namenskoj industriji SLOBODA Čačak izvršeno čišćenje i konzervacija plameno dimne strane parnog kotla Đuro Đaković Steambloc Optimal 2500

- 19 maj: Izvršeno kiselinsko pranje vazdušne strane hladnjaka kompresora u FOX TV. Zbog malog kapaciteta a da bi poboljšali hlađenje vazdušni hladnjak je neprekidno naprskavan vodom što je neminovno dovelo do popunjavanja aluminijumskih lamela vodenim kamencom. Problem je bio tehnički zahtevan jer je zbog prirode materijala Al bilo potrebno pažljivo odabrati hemikalije a takođe nije dolazilo u obzir nikakvo mehaničko čišćenje ili ispiranje visokim pritiskom. Na kraju uz dobro izabrane hemikalije i naprskavanje depozit je u potpunosti uklonjen i uređaj vraćen u funkciju.

Pre tretmana Posle tretmana

18-19 maj: U zgradi NARODNE BANKE Srbije izvršeno hemijsko čišćenje kondenzatora i isparivača Carrier čilera.

Pre tretmana

Posle tretmana

27 - 28. aprila izvršeno hemijsko čišćenje vodene i plameno dimne strane parnog kotla TPK BKG 40a u firmi MILKOP Raška objekat u blizini Kraljeva. Kotao je duže vreme stajao bez vode i pretrpeo značajna koroziona oštećenja koja su mogla da se primete tek posle čišćenja.

28. aprila U preduzeću TETRA PAK u Gornjem Milanovcu izvedeno hemijsko pranje hladnjaka čilera Carrier 2 kom. Hladnjaci su bili zaprljani manjom količinom vodenog kamenca i većom količinom organskog depozita. Posle pranja parametri hlađenja vraćeni na projektovane vrednosti.
U aprilu pored ostalog izvedeni i redovni radovi čišćenja evaporativnih kondenzatora kao priprema pred sezonu u SFS u Paraćinu i čišćenje i konzervacija plameno – dimne strane strmocevnog kotla u JKP Čačak.

29. i 30. mart Izvedeno hemijsko čišćenje i pasivizacija vodene strane parnog kotla vodene zapremine 9,29 m3 u preduzeću PAPIRPAK Preljina.

 

Papir Pak pre čišćenja

Papir Pak posle čišćenja


U martu i aprilu izvedeni radovi na sistemu za hlađenje čilera u Radio - Televiziji Srbije zgrada u Abardarevoj. Izvršeno hemijsko čišćenje kondenzatora na Carrier čilerima, zamena saća na Evapco kulama i započet tretman vode inhibitorima korozije i kamenca.

Novo saće

Saće pre zamene

Pre čišćenja Posle čišćenja


19. mart – MB Namenska Lučani u pogonu za proizvodnju baruta odrađeno hemijsko čišćenje četiri sistema za grejanje valjaka i sušenje kesona.
17. mart – TENT B hemijsko čišćenje hladnjaka ležaja pumpi rashladne vode.
U više navrata rađeno ispiranje pločastih izmenjivača toplote u Lazarevcu . Tokom grejne sezone prate se primarne i sekundarne temperature i protok na izmenjivačima i oni koji pokažu loše rezultate čiste se kiselinski u cirkulaciji.

10 februar - Izvršeno ispiranje kaloriferskog sistema grejanja u Elektrodistribuciji u Lazarevcu. Ispiranje izvršeno sa vodene strane celog sistema i sa vazdušne strane svakog pojedinačnog kalorifera.

26 januar - Zbog loše razmene toplote interventno izvršeno hemijsko ispiranje dva cevna izmenjivača toplote u sistemu daljinskog grejanja Čačka.

Cevni izmenjivač pre tretmana Cevni izmenjivačposle tretmana

23. januar U fabrici stočne hrane Pantelić Ratina izvršena demontaža spirale Vaporex kotla i hemijsko ispiranje vodene strane kao i hidromehaničko čišćenje plameno dimne strane .
15 januar Da ne bi došlo do zastoja kotla u JP RB Kolubara RJ Toplana interventno izvršeno hemijsko čišćenje hladnjaka ulje-voda elektronapojnih kotlovskih pumpi.

Sertifikati

ISO 9001_2015 Sertifikat NovomatikHem 2021

 


ISO 14001_2015 Sertifikat NovomatikHem 2021

 


OHSAS 45001:2018 Sertifikat NovomatikHem 2021

 

 

 

 

 


Privredna komora Srbije ovim sertifikatom potvrđuje, da je kompanija, u čijem je vlasništvu ova verifikovana stranica, ispunila uslove za izdavanje ovog sertifikata. Osnova za izdavanje ovog sertifikata je bonitetna ocena i redovni nadgledanje od strane bonitetne kuće Coface.


 

NOVOMATIK-HEM DOO

Dragačevski bataljon 50; Lučani
Telefon: 032/817-987
Fax: 032/818-796
web: www.novomatikhem.rs
e-mail:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Tekući račun: 160-401396-46
PIB: 103920812
Matični broj:  20046627
PDV broj 201613111
Šifra delatnosti 8122